chokolade uden palmeolie

Hvorfor er god chokolade uden palmeolie?

I al sin enkelthed er palmeolie vegetabilsk, og det er udvundet af frugtkødet. Det hele udvindes af oliepalmer, som gror i troperne; fx Malaysia og Indonesien.

De største udfordringer i forbindelse med planteolie opstår allerede i produktionen. Det har nemlig længe været kendt, at produktionen kan forårsage miljøproblemer. Dette er fordi, at mange produktioner fælder regnskov for at kunne frigøre skovarealer, hvor der kan dyrkes oliepalmer.

Hvorfor er palmeolie populært?

Trods de åbenlyse, negative konsekvenser ved dyrkning af palmeolie, så er det fortsat populært. Det er flere grunde herpå:

  • Palmeolie indeholder ingen transfedt overhovedet, og det kan erstatte hærdet fedt.
  • Det er godt i madlavningen – bl.a. grundet dets høje varmestabilitet.
  • En cremet konsistens og neutral lugt er noget, som også karakteriser palmeolie.

Også rigtig mange producenter af chokolade benytter sig af palmeolie. Det gør fx det velkendte mærke Marabou. De oplyser på deres hjemmeside, at “vi bruger palmeolie i en del af vores produkter.”

 

Børnearbejde ved palmeolie

Børn helt ned til otte år arbejder under farlige forhold, kvinder tvinges til at arbejde overtid med trusler om ikke at få løn, og arbejdere bliver syge af at påføre det farlige og forbudte sprøjtemiddel Paraquat uden nødvendig beskyttelse. Det er nogle af de alvorlige krænkelser af arbejdstagerrettigheder, som Amnesty International har fundet på adskillige Wilmar palmeplantager i Indonesien. Det viser ny rapport fra menneskerettighedsorganisationen.

Palmeolie er verdens mest anvendte vegetabilsk olie, og den findes i ca. 50 % af vores dagligvarer, f.eks i tandpasta, chokolade og shampoo. Wilmar, der er verdens største producent af palmeolie, leverer palmeolie til verdens største fødevaregiganter og kontrollerer 43% af den globale handel med palmeolie.

Sådan skrives i en rapport fra Danwatch.