hvad er lakrids

Hvad er lakrids?

Lakrids er elsket af mange. Ikke overrasket stammer smagen fra lakridsroden, og i dag er lakrids meget mere end blot fyld til billige slikposer. Johan Bülow har senest bevist, hvordan man kan lave en lakrids af rigtig høj kvalitet, som er en hel anden smagsoplevelse end andet lakrids. Ydermere er der også utrolig mange kombinationer, hvori lakrids indgår. To rigtig lækre kombinationer er chokolade og lakrids, som findes i mange varianter. Også lakrids i te er populært, hvor det hænder ofte, at der er te med lakrids. I dag vokser lakrids mange steder: I Mellemøsten, Kina og Nordafrika.

 

Historien for lakrids

I mange år har lakrids været kend, men ikke altid kendt og brugt som den søde eller salte lækre sag, vi kender den som i dag. Engang blev lakrids brugt som medicin i form halspastiller. Det rækker flere tusinde år tilbage. Faktisk er lakrids fundet nedskrevet i kinesiske bøger mere end 2.000 år før Kristus. Dengang var man af den opfattelse, at det var en magisk og fortryllende plante, som sørgede for at bibeholde ungdommen i mænd, som var kommet op i årene. Lakrids var også kendt af de gamle egyptere. Her var lakridsroden en særdeles eftertragtet og værdifuld vare. Ingrediensen er fundet i grave fra Egypten, som er mere end 3.000 år gamle. Men der var også et tredje folkefærd, som havde glæde af lakrids. Det var de gamle grækere, hvor det også blev brugt som medicin – navnlig medicin til at afhjælpe problemer med hoste.

 

Efter lakrids brugt som medicin i mange år, så begyndte man også at nyde smagen. Det skete i 1800-tallet, hvor italienere, tyskere og englændere begyndte at fremstille søde sager – slik – med smag af lakrids. Disse produkter, som blev udviklet dengang, minder om dem, vi kender i dag. Dog skulle der gå lidt længere tid, før ingrediensen også kom til at indtage det danske marked. En af de første gange, hvor lakrids blev introduceret på det danske marked, var Ga-jol, som begyndte at blive solgt i 1933. Blandt de første produkter med lakrids var saltpastiller og figurer. Også de bløde lækkerier med lakrids blev introduceret på det danske marked i cirka samme periode.

Også i dag er de mørke, søde sager et hit. Ud af de tyve mest solgte slikposer og slags slik i Danmark, så indeholder næsten alle produkter lakrids. Det viser en analyse, som BT har skrevet om.

lakrids