hvad er chokolade

Hvad er chokolade?

Hvad er chokolade? Lyst, mørkt, med knas, nødder eller silkeblødt. Chokolade kommer i mange former og varianter, men to ting er helt sikkert: Det er kaffens bedste ven, og rigtig, rigtig mange elsker det. Men hvad er det egentlig for en størrelse?

De første tegn på chokolade er mange år gamle. Hele 1.500 år før Kristus, siges det. Det første folk, der dyrkede kakaobønnen var olmekerne, som var et folk, der herskede i Sydafrika cirka 1.000 år før Kristus. Kakao var efter sigende en handelsvare på daværende tidspunkt. Beviserne herpå stammer fra en undersøgelse af nogle gamle krukker, som indeholdt spor af kakao. Disse undersøgelser bevidner netop om, at brugen af kakaobønnen rækker flere tusinde år tilbage.

Også aztekerne benyttede sig af kakaobønnen. De brugte den til at producere en drik, som de holdt meget af; cacahuaal hed den. Andre ingredienser var også med i denne drik: Vanilje, urter og chili. Det er også fra disse tider, at navnet chokolade stammer fra. Ordet skulle efter sigende stamme fra den tid, hvor aztekerne var erobret af spanierne. Først herefter begyndte udviklingen af chokolade, som vi kender det i dag. Det blev første gang introduceret i Spanien 1800-tallet, hvor daværende spanske konge, Karl den femte, agerede mundskænk og forsøgskanin. Men allerede i 1600-tallet var kakao populært i England. Det var nemlig i dette århundrede, hvor verdens første café, der solgte chokolade, åbnede. I dag står Elfenbenskysten for en meget stor del af den kakaoproduktion, der danner grundlag for chokolade, som vi kender det i dag.

I dag er produktet, der kommer fra kakaobønnen, en succes verden over. Det produceres ved at benytte kakaobønnerne fra kakaofrugter. Når bønnerne er ude, så skal de ristes for at opnå den korrekte smag. Til sidst ender man op med kakaomassen, som består af kakaopulver og kakaosmør: Det er dét, der sammen giver chokolade. Herefter tilsættes også sukker samt nødder eller andre ingredienser, der ønskes.

Chokolade er så populært i dag, at en europære gennemsnitligt spiser hele 9 kg. af den mørke masse om året. Det viser tal fra 2014, oplyser FødevareWatch. Dog spiser vi i Danmark mindre, end gennemsnittet gør. En artikel fra TV2 fra 2009 skrev, at danskere i gennemsnit kun indtager ca. 7 kg. om året. I netop denne artikel siges det, at Schweiz er det land, hvor der spises mest chokolade i gennemsnit pr. indbygger. Hele 10 kg. spises der i gennemsnit, hvilket derfor også er højere end gennemsnittet på 9 kg. chokolade om året for hele Europa.

Mange opskrifter indeholder i dag også chokolade. De åbenlyse og mest velkendte er chokoladekage og –muffins, men også et hav af andre retter benytter chokolade. Mexicanere er fx kendt for at bruge chokolade i det salte køkken også, hvor de bruger det som jævner og middel til at creme en sauce med. Men også ældre, klassiske retter benytter chokolade. Et eksempel herpå kunne være chokoladebudding, som for alvor slog igennem for flere år tilbage. I dag vinder mange nye kombinationer med netop chokolade frem. Det er blevet utrolig populært at kombinere chokolade med lakrids – det er noget, som også smager fremragende. Her er både fyldte chokolader med lakrids, chokoladepladder og –barer med lakrids, men også flødeboller og andre søde sager kombinerer lakrids og chokolade sammen i en fortrinlig smagsoplevelse. Også anderledes og mere eksotiske ting kobles i dag sammen med chokolade. Fx er chili i chokolade blevet utrolig populært, og det kan være noget, som giver en anderledes oplevelse end klassisk chokolade. Der findes ydermere utallige kombinationer af smage, hvori det brune guld i form af dette kakaoprodukt indgår – og fælles for dem alle er, at de smager fuldstændig fantastisk stort set alle sammen.

 

Er chokolade sundt?

Om chokolade er sundt eller ej diskuteres ofte af læger og videnskabsmænd. Ofte er tommelfingerreglen, at god chokolade af høj kvalitet er sundt; sådan noget, som du kan købe er på sweetpleasure.dk. Det er fordi, at hvis chokolade er af høj kvalitet, så indeholder den rigtig mange gode ting. Den kommer fra kakaofrugten, og det er pr. definition en frugt – og frugt er som oftest sunde. Ydermere kunne Politikken tilbage i 2012 konkludere, at der var sammenhæng mellem de lande, der vandt fleste nobelpriser, og de lande, der spiser mest chokolade. Det viste sig, at lande med mange nobelprismodtagere også havde et generelt højt forbrug af chokolade.

Dog er det kun ved mennesker, hvor man diskuterer, om chokolade er sundt. Fordi det er bevist, at det ikke er sundt for menneskernes bedste venner; hunde, katte og generelt dyr. Her kan det være meget farligt, hvorfor det ikke er en god idé at dele sine kakao- og chokoladeprodukter med husdyr. Dette skyldes bl.a. kakaoens naturlige indhold af koffein, som hunde og kattes kroppe ikke er glade for. De kan nemlig blive forgiftet af at spise kakao- eller chokoladeprodukter.

 

Københavnere og kvinder spiser mest chokolade

En analyse foretaget af Coop viser, at københavnere og kvinder er dem, der spiser allermest af disse kakaoprodukter i Danmark. Københavnere spiser nemlig 17% flere chokoladevarer i gennemsnit, end danskere gennemsnitligt spiser. Ydermere vises det, at kvinder spiser en halv gang mere om året, end mænd gør. Den aldersgruppe, der indtager mest chokolade, er unge i alderen 15 til 34 år. Unge spiser hele 60% mere af det brune guld om året, end de ældre gør.

Faktisk er der også en sammenhæng mellem kropstype og indtag af chokolade. Samme undersøgelse fra Coop viser, at folk, der er tynde, har et markant højere indtag af chokolade end andre kropstyper. Faktisk spiser en tynd person hele 32% mere om året, end en overvægtig person gør. Hvem ved? Måske bliver man ovenikøbet tynd af at spise chokolade? Så bliver man både tynd og klog, som vi fandt ud af tidligere med de chokoladespisende nobelprismodtager-lande.

 

Flere og flere afgifter på sukkerholdige varer

I fremtiden kan det være dyrere for dig at købe chokolade, eftersom at en forhøjet afgiftssats på sukkerholdige varer indtræffer i 2018. Fra 2015 til 2018 er afgiften på 25,97 kroner pr. kilo – det oplyser SKAT på deres hjemmeside. Men efter 2018 stiger afgiften på sukkerholdige varer til hele 27,39 kroner pr. kilo. Tilbage i 2012 lå afgiften på kun 23,75 kroner pr. kilo, men den er altså steget lige siden, og den kommer som sagt til at stige yderligere i fremtiden.