er mørk chokolade sundt

Er mørk chokolade sundt?

En fantastisk smag, kan bruges i meget, kommer i mange forskellige varianter og passer skønt til en god kop kaffe. Det beskriver ganske udmærket chokolade, som rigtig mange danskere holder af. Men er chokolade blot usundt slik, der er fyldt med sukker og usundt fedt?

Er mørk chokolade sundt?

Ja, er det helt korte svar. Mange dygtige forskere og eksperter har undersøgt spørgsmålet længe, og flere ting peger i dag på, at svaret er ja på spørgsmålet: ”er mørk chokolade sundt?”

”Forskere har fundet ud af, at hvis vi spiser et lille strykke fra tid til anden, så vår vi nok til, at chokoladen har en gavnlig effekt.”

Sådan fortalte Marie Steenberg, som er kostekspert på Lev Nu, tilbage i 2015 til DR. Hun understreget, at chokoladen skal være af god kvalitet og have et højt indhold af kakao, før man kan kalde chokoladen for sund.

”Mørk chokolade med et kakaoindhold på minimum 50% indeholder de såkaldte flavonider, der sænker blodtrykket, forhindrer kolesterol i at aflejre sig i blodårene og dermed mindsker risikoen for blodpropper.”

Sådan forklarede eksperten uddybende til DR. Netop disse flavanoler er blevet testet, hvor man har fundet ud af, at de kan forbedre hukommelsen. Det skyldes, at en forsker ved navn Harald Carlsen tilabge i 2014 testede i sit studie, hvordan kakao kunne forbedre hukommelsen. Han førte sine patienter igennem en hukommelsestest før og efter indtaget af kakao, og resultaterne var klare; en bedre hukommelse fik man, hvis man fik chokolade.

Eksperter siger ja til spørgsmålet “er mørk chokolade sundt?” 

Ekspert i trends indenfor fødevarer, Liz Moskow, har ydermere forklaret til det engelske medie Mirror, at chokolade kan være godt til morgenmaden. Det kan det, eftersom forskere har fundet ud af, at chokolade kan bidrage til at holde fokus og forbedre din koncentrationsevne og hukommelse i løbet af dagen, forklarer hun. Derfor kan chokolade også hjælpe dig i din skolegang ( https://hhx-noter.dk/ ).

Også Cochrane har gennemgået diverse undersøgelser om kakao. Cochrane er et globalt netværk af foskere, patienter og sundhedsfagligt personale og lægelige eksperter, som alle er uafhængige. De tog et kig på mange undersøgelser for at se, om de kunne danne grundlag for at sige, at kakao – og derved chokolade – kan bidrage til at sænke blodtrykket. Konklusionen var, at der er en sammenhænd, og at kakao derfor altså kan bidrage til at sænke blodtrykket. Eksperterne påpeger, at det især er ved voksne, at chokolade kan sænke blodtrykket – og især over en kort tid. De nævnte studier er løbet over en kort periode; mellem to og tolv uger. Efterfølgende føler forskere sig sikre på resultatet, eftersom de har kaldt nævnt “statistically significant,” hvilket betyder, at der er større chance for, at resultatet med det lavere blodtryk er sket af undersøgelsen – altså chokolade – og ikke andre tilfældigheder. 

 

Sundhed.dk finder også mørk chokolade sundt

Sundhed.dk, som er en organisation af staten, regioerne og kommunen, er også enige i spørgsmålet “er mørk chokolade sundt?” De påpeger også, at der kan være gavnlige effekter for hjertet samt positiv effekt på humøret ved indtagelse af god, mørk chokolade. Chokolade modvirker bl.a. betændelse i blodårene, modvirker at blodpladerne sætter sig fast i blodkarrene, og chokolade derfor dannelsen af forkalkning af årerne. Ydermere har mørk chokolade den effekt, at det udvider blodkarrene og gør den mere afslappede, som man have en god effekt – at sænke blodtrykket, hvis man lider af et blodtryk, der er for højt. Også humøret kan påvirkes af mørk chokolade. Faktisk kan mørk chokolade påvirke den frigørelse af endorfiner og serotonin oppe i hjernen, som er to stoffer, der er gavnlige mod stress og bidrager til følelsen af velvære. Altsammen noget, som Sundhed.dk skriver. De anbefaler også, at man skal gå efter den chokolade med den højeste procentdel af ren kakao.

 

I denne video kan du høre Arne Astrup, som i videoen var institutleder af Institut for Idræt og Ernæring samt overlæge og professor. Han addreserer også spørgsmålet “er mørk chokolade sundt?”

Han siger bl.a:

Chokolade feder ikke: “Vi har faktisk lavet studier, der viser, også at mørk chokolade – på grund af det høje indhold af stearinsyre, som er et meget hårdt fedtstof, som er meget drøjt, at drøjt – at det gør faktisk, at det mætter helt fantastisk. Så det er ingen gang noget, der tyder på, at mørk chokolade gør folk tykke, fordi det har et højt fedtindhold, næ, fordi det er faktisk noget fedt, der mætter fantastisk godt.”

Er mørk chokolade sundt? Det er Arne Astrup positiv for: “Mørk chokolade anser vi idag for at være en sund fødevare.”

Chokolade lindrer hoste

“Chocolade kan lindre hoste.” Sådan konkluderer professoren Alyn Morice ifølge EkstraBladet i en klumme i en britisk avis. Han chef for hjertekarsygdomme og respiratoriske studier ved Universitet i Hull. Han tilføjer: “Denne lindrende effekt forklarer også, hvorfor honning og citron og andre former for sød sirup kan hjælpe, men jeg er sikker på, at chokolade er mere effektivt.” Det kan for nogle måske lyde underligt, at chokolade kan afhjælpe hosteproblemer, men ifølge dygtige forskere er det sandt.